Main content

Vraag

Als ik mijn Leponex niet slik gaat mijn hele filter weg. Hierdoor krijg ik een totale bewustzijnsverandering waarbij ik heel scherp alles kan zien. Ik denk dat dit te maken heeft met de oorzaak van mijn psychosegevoeligheid.

Hoe kan dit?

Wat gebeurt er in mijn hersenen als ik afkickverschijnselen krijg als ik ze één nacht niet slik?

Hoe kan het dat ik meer prikkelgevoelig ben dan anderen?

Antwoord

Beste N.,

Allemaal zeer goede vragen!

Het korte antwoord is: we weten het niet. Wat zich in het brein afspeelt in relatie tot bewustzijn is een raadsel voor de wetenschap.

We hebben wel hypothesen. De medicatie remt - onder andere - het dopaminesysteem. Het brein gaat proberen voor de effecten van de medicatie te compenseren en zwengelt dus het dopaminesysteem aan. Als je dan plotseling stopt met de medicatie krijg je een teveel aan dopamine in je systeem en dat merk je. Dopamine is namelijk betrokken bij de manier waarop we betekenis geven aan de omgeving, dus bij stoppen met medicatie ervaar je allerlei bijzondere betekenis bij de dingen om je heen.

Sowieso verschillen mensen in de mate waarin ze gevoelig zijn voor de omgeving. Zo ben jij waarschijnlijk meer dan gemiddeld gevoelig voor de omgeving. Dat kan een kracht zijn, maar soms ook een kwetsbare situatie opleveren. Het is een kwestie van je gevoeligheid leren managen. Medicatie kan daar een onderdeel van uitmaken.

Hope this helps,

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 mei 2022
  • Deel deze pagina: