Main content

Vraag

Goedendag Jim,

Mijn volwassen zoon heeft al ruim 12 jaar de diagnose schizofrenie. Hij gebruikt nu clozapine omdat haloperidol (depot) niet voldoende werkte.

Hij ervaart veel bijwerkingen van de clozapine. Hij is behoorlijk aangekomen, heeft een flinke buikomvang en daarnaast is hij erg moe.

Helaas heeft hij geen ziekte-inzicht. Ik maak mij zorgen omdat hij hierdoor alleen nog meer gezondheidsklachten kan krijgen.

Is er ook een ander antipsychoticum met minder bijverschijnselen?

Ik kreeg te horen dat clozapine nog het enige redmiddel is omdat hij al andere antipsychotica had gebruikt.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste D.,

Als clozapine niet lijkt te werken maar wel veel bijwerkingen heeft, heeft het waarschijnlijk weinig zin om het te blijven nemen.

Andere antipsychotica kunnen geprobeerd worden en zullen misschien effect hebben. Het is namelijk zo dat verschillende mensen heel verschillend reageren op de verschillende middelen.

Het bewijs dat clozapine beter zou zijn dan de andere is niet erg sterk. In feite weet je niet of en op welk middel iemand eventueel zal reageren. Het is trial and error en soms reageren mensen op niets, en hoeven dus ook geen medicatie te krijgen, echter dit is zelden het geval.

Heel belangrijk is de mate van niet-farmacologische begeleiding en input die iemand krijgt - hoe beter dat gaat, hoe effectiever het antipsychoticum. De niet-farmacologische werkwijze maakt dat de medicijnen beter kunnen aanslaan.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2022
  • Deel deze pagina: