Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er naast clozapine nog een ander antipsychoticum met minder bijwerkingen?

Vraag

Goedendag Jim,

Mijn volwassen zoon heeft al ruim 12 jaar de diagnose schizofrenie. Hij gebruikt nu clozapine omdat haloperidol (depot) niet voldoende werkte.

Hij ervaart veel bijwerkingen van de clozapine. Hij is behoorlijk aangekomen, heeft een flinke buikomvang en daarnaast is hij erg moe.

Helaas heeft hij geen ziekte-inzicht. Ik maak mij zorgen omdat hij hierdoor alleen nog meer gezondheidsklachten kan krijgen.

Is er ook een ander antipsychoticum met minder bijverschijnselen?

Ik kreeg te horen dat clozapine nog het enige redmiddel is omdat hij al andere antipsychotica had gebruikt.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste D.,

Als clozapine niet lijkt te werken maar wel veel bijwerkingen heeft, heeft het waarschijnlijk weinig zin om het te blijven nemen.

Andere antipsychotica kunnen geprobeerd worden en zullen misschien effect hebben. Het is namelijk zo dat verschillende mensen heel verschillend reageren op de verschillende middelen.

Het bewijs dat clozapine beter zou zijn dan de andere is niet erg sterk. In feite weet je niet of en op welk middel iemand eventueel zal reageren. Het is trial and error en soms reageren mensen op niets, en hoeven dus ook geen medicatie te krijgen, echter dit is zelden het geval.

Heel belangrijk is de mate van niet-farmacologische begeleiding en input die iemand krijgt – hoe beter dat gaat, hoe effectiever het antipsychoticum. De niet-farmacologische werkwijze maakt dat de medicijnen beter kunnen aanslaan.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Bijwerkingen van Medicatie
Clozapine
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook