Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zal brexpiprazol minder bijwerkingen hebben dan amisulpride?

Vraag

Ik heb afgelopen jaren verschillende diagnosen gekregen waaronder paranoïde schizofrenie, angststoornis en depressie.

Ik heb amisulpride gekregen maar vanwege allemaal vervelende bijwerkingen slik ik nu andere medicijnen erbij zoals een maagbeschermer en cholesterolverlager.

Graag zou ik over willen stappen op brexpiprazol.

Weet u of dit middel gunstiger zal uitpakken voor mij?

Dank u wel alvast.

Antwoord

Beste S.,

Het is altijd vervelend als je voor psychische klachten langere tijd medicatie nodig hebt die kunnen helpen om die verschijnselen draaglijker te maken, terwijl bijna elk medicijn ook bijwerkingen heeft. Bovendien kunnen we niet voorspellen of een bepaald medicijn bij een bepaalde persoon goed uitpakt, en wie welke bijwerkingen zal krijgen.

Dat betekent dat je van tevoren met je behandelaar afspreekt wat een medicijn zou moeten bewerkstelligen, en op welke termijn (dagen/weken/maanden) je dat effect zou moeten zien. En dan beginnen, kijken of je het middel verdraagt, en of het doet wat de verwachting was.

Ik kan niet beoordelen of brexpiprazol voor jou een beter antipsychoticum is dan amisulpride. Dat zal moeten blijken, maar het lijkt me de moeite waard om dat in overleg met je behandelaar te proberen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
bijwerkingen
Medicatie

Lees ook