Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan carbamazepine mijn depressie mede hebben veroorzaakt?

Vraag

Ik gebruik carbamazepine tegen epilepsie maar ik kwam erachter dat het ook een stemmingsstabilisator is.

Gaat dit middel wel samen met escitalopram en niet-aangeboren hersenletsel?

Het afgelopen jaar was voor mij een jaar van afscheid nemen en rouw met depressie tot gevolg. Kan carbamazepine hier debet aan zijn?

 

 

Antwoord

Beste E.,

We kunnen via PsychoseNet geen persoonlijke behandeladviezen geven.

In het algemeen kan ik zeggen dat carbamazepine en escitalopram samen voorgeschreven kunnen worden, en dat een vorm van niet-aangeboren hersenletsel niet een reden hoeft te zijn om deze middelen niet voor te schrijven (maar ik weet natuurlijk niet wat dat in jouw geval precies inhoudt, dus kan daarover niet oordelen).

Carbamazepine veroorzaakt geen depressie, maar is ook niet een heel krachtig middel daartegen, andere stemmingsstabiliserende middelen werken beter antidepressief, zoals het anticonvulsivum lamotrigine. Bespreek met je psychiater wat voor jou een goede optie zou zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook