Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is de chemie in mijn hersenen veranderd als gevolg van herstel?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik ben begin vijftig en heb in het verleden aan aantal keren een psychose gehad. Ik gebruik Xeplion depot elke 28 dagen.

Ik heb de laatste jaren intensief gewerkt om mijn levensverhaal op te schrijven en ik heb de resultaten met een coach besproken. Dit heeft een buitengewoon positieve en therapeutische uitwerking gehad. Ik ben merkbaar stabieler. Dit is ook mijn behandelaar opgevallen.

Ik vraag me nu af of het mogelijk is dat een dergelijke positieve verandering ook de chemie in mijn hersenen heeft veranderd waardoor de medicatie mogelijk een andere uitwerking krijgt? Dit is wel iets wat me zorgen baart.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je bericht.

Alle subjectieve ervaring wordt gemedieerd door de biologie, dus de twee trekken samen op. Maar dat betekent niet dat de werking van de medicatie gaat veranderen.

Het brein heeft een oneindig netwerk van banen, projecties en beïnvloedingen waardoor alles uiteindelijk langzaam harmonieus naar een nieuw evenwicht kan gaan.

En de ervaring is belangrijker dan de biologie: alles begint bij de ervaring. Als de ervaring positief is dan vertaalt zich dat positief in het brein. Veel mensen denken dat het andersom is: dat de biologie van het brein alles bepaalt en autonoom is, maar het is andersom. Zo is de mens!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook