Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik heb twee keer een psychose meegemaakt. De eerste psychose was van korte duur en ging zonder medicatie voorbij. De tweede psychose kreeg ik 8 jaar later, toen moest ik wel medicatie nemen.

Nu gaat het stukken beter en mag ik afbouwen.

Is het in de toekomst toch mogelijk om chronisch psychotisch te worden, aangezien mijn twee psychosen episodisch van aard waren?

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste I.,

Dit is een hele goede vraag!

Bij jou lijkt het erg episodisch te zijn, en de kans is groot dat dit zo blijft. Het is niet helemaal uitgesloten dat er ooit een langerdurende periode zal zijn, maar de kans is relatief klein.

Helemaal precies zeggen kan ik het niet, als ik meer informatie had kon ik er meer over zeggen...

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 22 februari 2022
  • Deel deze pagina: