Main content

Vraag

Beste Ralph,

Sinds een maand gebruik ik 1 mg Haldol. Daarnaast ben ik sertraline aan het opbouwen en gebruik ik lorazepam.

De opbouw van de sertraline is bedoeld om langdurende klachten van angst en somberheid wat te verminderen. De Haldol is een maand geleden gestart omdat de spanningsklachten toen zeer hoog waren en ik een maximale dosering lorazepam gebruikte om de opbouw van de sertraline te kunnen verdragen.

De spanningsklachten zijn inmiddels minder, maar de somberheid nog niet.

Ik lees op apotheek.nl dat Haldol de bijwerking kan hebben dat het bestaande depressieve klachten kan doen verergeren.

Mijn vraag is: hoe groot is die kans bij de lage dosering Haldol (1 mg per dag) die ik sinds een maand gebruik?

Hartelijk dank alvast.

Antwoord

Beste R.,

Het is altijd moeilijk (zo niet onmogelijk) om zonder iemand verder te kennen, dergelijke persoonlijke vragen over behandeling te beantwoorden.

In het algemeen: er zijn vanuit onderzoek inderdaad enige aanwijzingen dat bij een groep van mensen die haloperidol gebruiken, iets vaker dan gemiddeld depressieve klachten voorkomen. Veelal gaat het dan om hogere doseringen dan 1 mg per dag.

Bij de mensen die ik behandel en die ook een dergelijke lage dosis gebruiken, heb ik geen depressieve klachten gezien die ik aan die haloperidol kan koppelen. Overigens kan het dat sertraline na enkele weken nog niet een duidelijk effect heeft. Sterker nog, bij antidepressiva 'gaat de kost voor de baat uit'.

Het is altijd: beoordeel na een tijdje bij jezelf wat het effect van een medicijn is. Doet het wat het zou moeten doen? Heb je er last van? En dat dan tegen elkaar afwegen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 mei 2021
  • Deel deze pagina: