Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Derealisatie bij antidepressiva

Vraag

In april ben ik geopereerd aan een hersentumor. Na deze heftige ingreep kreeg in angst en paniekklachten. Ik werd aan de antidepressiva gegooid daardoor ben ik gaan derealiseren en kreeg ik suïcidale gedachtes.

Nu is mijn vraag; is die nortrilen nou echt zo zaligmakend?

Antwoord

Antidepressiva zoals nortriptyline (Nortrilen) zijn bij veel mensen heel effectief tegen depressiviteit en angst.

In jouw geval is het de vraag of de derealisatie (bedoel je daarmee een gevoel van onwerkelijkheid, alsof er een glazen wand tussen jou en de wereld zit?) en de suïcidale gedachten met de medicatie samenhangen. Soms is er een een duidelijke relatie in de tijd, wat een verband aannemelijk maakt. Uiteindelijk moet je je beter voelen door medicatie (dus een acceptabele balans tussen gewenste werking en ongewenste bijwerking). Als dat na enige tijd niet het geval is, moet je in overleg met je arts overwegen om de nortriptyline weer af te bouwen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen

Lees ook