Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kun je dissociatie oplossen?

Vraag

Hoe kun je dissociatie oplossen?

Bij mij is het ontstaan door een combinatie van factoren: een keertje drugs, nieuw werk, stress en angst. Ook heb ik last van een psychose gehad.

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je vraag!

De beste manier om dissociatie aan te vliegen is om te kijken naar de onderliggende mechanismen, dynamieken en oorzaken.

Het cluster van angst, stress, dissociatie, heftige drugsreacties en psychose past bij trauma, of zeg maar vroegkinderlijke tegenslag die zich ergens heeft genesteld in je mind-body waardoor je nu allerlei signalen krijgt zoals dissociatie.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er sprake is geweest van allerlei heftige trauma’s – maar wel dat er sporen uit het verleden onverwerkt zijn gebleven en nu allerlei signalen afgeven waar je last van hebt.

Je zou daarom kunnen overwegen om dingen te doen die helpen om het verleden en het heden te integreren en een nieuw verhaal over jezelf te maken en te leren vertellen – zeg maar helen.

Dit kun je doen met dingen als meditatie, praten met andere mensen, in een groep gaan, psychomotore therapie en andere dingen…

Heb je weleens dit soort dingen geprobeerd?

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 27 september 2022

Gerelateerd

Meer over

dissociatie
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook