Main content

Vraag

Mijn dochter van begin 30 is opgenomen vanwege wanen.

Sinds een half jaar ervaart ze entiteiten die, zoals ze zelf zegt, via haar mond naar binnen zijn gegaan. Hierdoor heeft ze last van angsten en allerlei fysieke klachten.

Olanzapine had geen effect en op Haldol reageerde ze helemaal verkeerd.

Wat of welke therapie zou u aanraden?

 

Antwoord

Dank voor je vraag - een lastige situatie voor jullie.

Opties zouden kunnen zijn:

  1. Is er sprake van een traumatisch verleden, is ze misschien aangerand vroeger, ernstig gepest of heeft ze een seksueel traumatische ervaring gehad in het verleden? In dat geval kan traumatherapie een optie zijn.
  2. Is er sprake van onderliggende heftige emoties verbonden aan een gebeurtenis, een afwijzing of een ernstig dilemma - dan kan ook in dat geval het bespreken daarvan bijdragen aan verbetering, via verbetering van de onderliggende emotionele toestand.
  3. Als het enigszins mogelijk is kan ook helpen haar te engageren in dagelijks structureel bezig zijn, liefst met andere mensen zodat er normaliserende sociale contacten ontstaan. Ook dingen als regelmatig sporten, danstherapie, muziektherapie en dergelijke kunnen bijdragen aan "uit" de psychose komen.

Hope this helps....

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 2 juli 2020
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: