Main content

Vraag

De depotinjecties die ik krijg toegediend sinds een aantal maanden vallen zo slecht, dat op deze manier het leven voor mij ondraaglijk is. Mijn kwaliteit van leven wordt ernstig aangetast, maar mijn psychiater is ervan overtuigd dat ik deze injecties nodig heb.

Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste L.,

Misschien kun je met je behandelaar bespreken of je ook de tabletvorm van Cisordinol kunt gaan gebruiken. Dat vergt wel dat je zelf gemotiveerd bent om dit elke dag opnieuw in te nemen.

Bedenk ook: uiteindelijk zijn het jouw medicijnen, die bedoeld zijn om jouw psychische problemen te verlichten en de kwaliteit van jouw leven juist te vergroten. Ik zeg tegen mijn patiënten altijd: "het zijn wel jouw pillen!".

Vaak is het een tijdlang zoeken naar de juiste dosis: zoveel als nodig, zo weinig als mogelijk. Dat is ook een kwestie van samenwerken en over en weer erop kunnen vertrouwen dat afspraken die gemaakt zijn worden nagekomen. Praat erover!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 maart 2021
  • Deel deze pagina: