Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Door de depotinjecties is het leven voor mij ondraaglijk, wat moet ik doen?

Vraag

De depotinjecties die ik krijg toegediend sinds een aantal maanden vallen zo slecht, dat op deze manier het leven voor mij ondraaglijk is. Mijn kwaliteit van leven wordt ernstig aangetast, maar mijn psychiater is ervan overtuigd dat ik deze injecties nodig heb.

Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste L.,

Misschien kun je met je behandelaar bespreken of je ook de tabletvorm van Cisordinol kunt gaan gebruiken. Dat vergt wel dat je zelf gemotiveerd bent om dit elke dag opnieuw in te nemen.

Bedenk ook: uiteindelijk zijn het jouw medicijnen, die bedoeld zijn om jouw psychische problemen te verlichten en de kwaliteit van jouw leven juist te vergroten. Ik zeg tegen mijn patiënten altijd: “het zijn wel jouw pillen!”.

Vaak is het een tijdlang zoeken naar de juiste dosis: zoveel als nodig, zo weinig als mogelijk. Dat is ook een kwestie van samenwerken en over en weer erop kunnen vertrouwen dat afspraken die gemaakt zijn worden nagekomen. Praat erover!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
depot
Medicatie

Lees ook