Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik mijn dopamineniveau verhogen door gebruik van levodopa?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb gelezen dat antipsychotica het stofje dopamine verlagen. Maar dopamine is heel belangrijk voor je stemming. Nu wil ik in overleg met de psychiater stoppen met de antipsychotica.

Kan ik mijn dopamineniveau weer verhogen door gebruik van het medicijn levodopa dat gebruikt wordt bij de ziekte van Parkinson?

Wat kunnen de gevolgen zijn als ik dit middel gebruik?

Met vriendelijke groet,

Anoniem

Antwoord

Beste Anoniem,

Het klopt dat antipsychotica waarschijnlijk werken door het verminderen van de activiteit van dopamine in de hersenen. Dopamine speelt inderdaad mogelijk een rol in stemming en motivatie, maar ook in andere functies zoals het reguleren van bewegingen. Het is echter belangrijk te beseffen dat we de precieze relatie tussen dopamine en stemming niet begrijpen. Je leest er veel populaire verhalen over – maar weten doen we het allerminst!

Het feit dat dopamine mogelijk coregulerend is voor de stemming betekent niet dat andersom het verhogen van dopamine de stemming gaat verbeteren!

Levodopa is een medicijn dat inderdaad vaak wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson, en het werkt door de hoeveelheid dopamine in de hersenen te verhogen. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van levodopa bij iemand zonder Parkinson riskant kan zijn en onvoorspelbare effecten kan hebben, vooral bij mensen met een geschiedenis van psychose. Verhogen van dopamineniveaus met levodopa kan psychose verergeren of opnieuw triggeren. Het lijkt mij niet echt een goed idee….

Het is cruciaal om te benadrukken dat wijzigingen in medicatie, vooral met betrekking tot psychose en stemming, zorgvuldig moeten worden overwogen en nauwkeurig moeten worden begeleid door een gespecialiseerde arts. Stoppen met antipsychotica en/of starten met een ander medicijn zoals levodopa moet zeer voorzichtig gebeuren om het risico op ernstige bijwerkingen of een terugval te minimaliseren.

Zelfs als je besluit dat je wilt proberen je medicatie te wijzigen of stoppen, zorg dan dat dit gebeurt onder strikt medisch toezicht. Bespreek alle zorgen, vragen en ideeën die je hebt met je psychiater om samen te bepalen wat de veiligste en meest effectieve strategie voor je is.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 15 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
dopamine
Medicatie

Lees ook