Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is duloxetine een goed medicijn bij angst en paniek?

Vraag

Beste heer Kupka,

Vanwege angst- en paniekklachten heb ik fluoxetine voorgeschreven gekregen. Dit medicijn werkt niet voldoende en mijn psychiater geeft aan duloxetine te willen proberen.

Is dit het meest geschikte medicijn voor mij?

Tot drie jaar geleden heb ik 15 jaar venlafaxine gebruikt maar daar ben ik mee gestopt omdat het toen vrij goed ging met mij.

Met vriendelijke groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijke behandeladviezen geven. Meer in het algemeen: als een serotonine heropnameremmer (SSRI) zoals fluoxetine onvoldoende effect heeft, dan kun je best eerst nog een andere SSRI (zoals duloxetine) proberen, maar als dat na 6-8 weken ook geen verbetering geeft moet je op een andere klasse overstappen.

Venlafaxine (een SNRI) is dan een goede keus. Als je eerder goed hebt gereageerd op venlafaxine, kun je dat ook meteen toepassen na fluoxetine. Overleg het met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
antidepressiva
duloxetine
Medicatie

Lees ook