Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het veilig om elke avond promethazine te slikken tegen depressie?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben elke avond erg somber en voel mij soms overdag ook erg negatief. Ik heb een aantal avonden promethazine gebruikt om te slapen. Hierdoor verbeterde mijn stemming overdag sterk omdat ik tot rust kwam.

Gisteravond geen promethazine genomen, vannacht slecht geslapen en vandaag zijn alle somberheidsklachten in alle hevigheid terug.

Hoe veilig is het om elke avond promethazine te slikken? Is het verslavend?

Gaan depressies vanzelf over? Zijn antidepressiva een goed alternatief? Zijn antidepressiva effectief?

Ik wil gewoon rust…

Antwoord

Beste C.,

Promethazine wordt niet beschouwd als verslavend in de traditionele zin. Het is een antihistaminicum en anti-emeticum dat gewoonlijk wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende symptomen, waaronder misselijkheid, braken en allergieën. Hoewel het gevoelens van slaperigheid en ontspanning kan veroorzaken, wordt het over het algemeen niet geassocieerd met de ontwikkeling van lichamelijke afhankelijkheid of verslaving.

Zoals alle medicijnen kan promethazine echter worden misbruikt, vooral in combinatie met andere middelen. Sommige mensen kunnen promethazine recreatief gebruiken om de effecten van andere drugs, zoals opioïden of alcohol, te versterken wat tot schadelijke gevolgen kan leiden. Bovendien kan het innemen van promethazine in hoge doses of gedurende langere periodes leiden tot de ontwikkeling van tolerantie, wat kan leiden tot meer gebruik.

Dus je kunt het zeker gebruiken voor een tijd, maar doe het wel in samenspraak met je dokter.

De meeste depressies gaan inderdaad over binnen 3-6 maanden. Dus je zou het op deze wijze kunnen proberen, in combinatie met niet-farmacologische maatregelen, zoals:

  1. Lichaamsbeweging. Het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de stemming en de symptomen van depressie kan helpen verlichten. Probeer de meeste dagen van de week minstens 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te krijgen.
  2. Mindfulness en ontspanningstechnieken. Mindfulness praktijken, zoals meditatie en yoga, kunnen de symptomen van depressie helpen verminderen door stress en angst te verminderen. Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling en progressieve spierontspanning, kunnen ook effectief zijn bij het beheersen van symptomen van depressie.
  3. Maak contact met anderen. Tijd doorbrengen met dierbaren, lid worden van een steungroep, of vrijwilligerswerk doen kan helpen de stemming te verbeteren en gevoelens van sociale verbondenheid te vergroten.
  4. Gezonde slaapgewoonten. Het krijgen van regelmatige, rustgevende slaap is essentieel voor het omgaan met depressie. Het opstellen van een consistent slaapschema, het vermijden van cafeïne en elektronische apparaten voor het slapengaan, en het beoefenen van ontspanningstechnieken kunnen allemaal helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  5. Gezonde voeding. Het eten van een evenwichtig, voedzaam dieet met een verscheidenheid aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten kan het energieniveau en het algehele welzijn verbeteren.
  6. Ga naar onze chat en praat met mensen daar.

Als het echt niet gaat, als de symptomen van depressie aanhouden of ernstig worden is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Dit kan therapie, medicatie of een combinatie van beide zijn.

Antidepressiva kunnen helpen maar zijn geen wondermiddelen. Zou ik voorzichtig mee zijn….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 9 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Medicatie

Lees ook