Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het gevoel van brand in mijn hersenen een hallucinatie?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb nu al een aantal keren het gevoel gehad dat mijn hersenen in brand staan. En ook het gevoel dat deze onder stroom staan. Dit heb ik alleen wanneer ik in een psychose zit of op het randje ervan. Ik dacht eigenlijk steeds dat het komt omdat ik op zulke momenten heel erg overprikkeld ben en mijn brein zo overactief is.

Het is een afschuwelijk gevoel en onlangs had ik het weer een tijd. Het voelde zó echt als brand, dat ik bedacht dat ik misschien een gaatje in mijn schedel kon boren en dan met water de boel blussen, wat ik gelukkig niet gedaan heb.

Maar ik vraag me af of je zoiets echt kunt voelen in je hoofd, of dat het een hallucinatie is.

Bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag!

Je kunt zoiets wel degelijk voelen (het is ‘echt’) maar de interpretatie is ook belangrijk omdat:

  1. De hersenen kunnen zelf niet voelen – ze hebben geen gevoels- of pijnreceptoren. Dit is dan ook de reden dat de neurochirurg in de hersenen kan snijden zonder verdoving (tijdens zogenaamde ‘wakkeroperaties’).
  2. Wat je wel kunt voelen in je hoofd zijn huid, bindweefsel, bloedvaten en spieren. Dit kan voelen als pijn, elektriciteit, branden, vriezen et cetera. Heel vaak heeft dit te maken met stress en weinig slapen.

Je hoeft dus gelukkig niets te blussen in je hoofd, je hersens zijn veilig. Fysiotherapie, meditatie, ontspanning en dergelijke zijn de dingen die kunnen helpen….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 14 april 2022

Gerelateerd

Meer over

hallucinatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook