Main content

Vraag

Ik neem nu een half jaar lithium, en ik vind dat mijn gevoelens afgevlakt zijn. Ik ervaar niet echt blijheid, noch enthousiasme. De dokter zegt dat het door lithium haast niet kan, gezien het een regulator is en geen demper. Maar als ik er verder over lees, zie ik dat dit wel kan dat het gevoelens afvlakt. De goesting om iets te ondernemen is er bijna niet.

Wat is uw mening hierover?

Antwoord

Beste P,

Mensen reageren heel verschillend op psychofarmaca, en dus ook op lithium. Veel mensen hebben baat bij lithium en hebben er geen hinder van, zij ervaren geen vermindering van de intensiteit van hun normale gevoelens. Anderen daarentegen melden dit wel. Overigens wordt dat ook van andere psychofarmaca gemeld (antidepressiva, antipsychotica).

Je moet dan eerst proberen te onderscheiden tussen de emotionele vervlakking die een onderdeel is van een (sluimerende) depressie, en een mogelijke bijwerking van lithium (of een ander medicijn). In geval van een mogelijke bijwerking kun je in eerste instantie kijken of een iets lagere dosis beter verdragen wordt. Je moet een en ander wel afwegen tegen de positieve werking van lithium, namelijk het verbeteren van manische en depressieve verschijnselen. Ik kan dat in jouw geval niet beoordelen. Overleg dit nog eens met je psychiater, kijk eens naar de dosis en de bloedspiegels, en misschien is er wat ruimte voor enige verlaging van de dosis.

Behandeling met medicijnen blijft in alle gevallen een kwestie van zorgvuldig afwegen van gewenste effecten en ongewenste bijwerkingen. Die balans ligt bij iedereen weer anders.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: