Main content

Vraag

Ik neem nu een half jaar lithium, en ik vind dat mijn gevoelens afgevlakt zijn. Ik ervaar niet echt blijheid, noch enthousiasme. De dokter zegt dat het door lithium haast niet kan, gezien het een regulator is en geen demper. Maar als ik er verder over lees, zie ik dat dit wel kan dat het gevoelens afvlakt. De goesting om iets te ondernemen is er bijna niet.

Wat is uw mening hierover?

Antwoord

Beste P,

Mensen reageren heel verschillend op psychofarmaca, en dus ook op lithium. Veel mensen hebben baat bij lithium en hebben er geen hinder van, zij ervaren geen vermindering van de intensiteit van hun normale gevoelens. Anderen daarentegen melden dit wel. Overigens wordt dat ook van andere psychofarmaca gemeld (antidepressiva, antipsychotica).

Je moet dan eerst proberen te onderscheiden tussen de emotionele vervlakking die een onderdeel is van een (sluimerende) depressie, en een mogelijke bijwerking van lithium (of een ander medicijn). In geval van een mogelijke bijwerking kun je in eerste instantie kijken of een iets lagere dosis beter verdragen wordt. Je moet een en ander wel afwegen tegen de positieve werking van lithium, namelijk het verbeteren van manische en depressieve verschijnselen. Ik kan dat in jouw geval niet beoordelen. Overleg dit nog eens met je psychiater, kijk eens naar de dosis en de bloedspiegels, en misschien is er wat ruimte voor enige verlaging van de dosis.

Behandeling met medicijnen blijft in alle gevallen een kwestie van zorgvuldig afwegen van gewenste effecten en ongewenste bijwerkingen. Die balans ligt bij iedereen weer anders.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: