Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Treedt er gewenning op na 8 jaar clozapinegebruik?

Vraag

Treedt er gewenning op na 8 jaar gebruik van clozapine, waardoor je de dosering steeds moet aanpassen?

Kan clozapine samen gebruikt worden met lorazepam?

Antwoord

Beste S.,

Bij langdurig gebruik van antipsychotica zoals clozapine kan gewenning optreden, wat soms leidt tot de noodzaak om de dosering aan te passen. Dit fenomeen kan deels worden toegeschreven aan een mechanisme dat bekend staat als dopamine supersensitiviteitssyndroom. Dit syndroom houdt in dat door langdurig gebruik van antipsychotica de dopaminereceptoren in de hersenen overgevoelig kunnen worden voor dopamine, wat paradoxale effecten kan hebben, zoals een verhoogde gevoeligheid voor psychotische symptomen of de noodzaak om hogere doses van het medicijn te gebruiken om dezelfde therapeutische effecten te bereiken.

Wat betreft de combinatie van clozapine met lorazepam, deze wordt soms klinisch gebruikt, vooral in situaties van acute agitatie of ernstige angst bij patiënten die clozapine gebruiken. Lorazepam, een benzodiazepine, kan kalmerende effecten hebben die nuttig kunnen zijn in bepaalde klinische situaties. Echter, deze combinatie moet met voorzichtigheid worden gebruikt en onder nauwlettend toezicht van een zorgverlener, vanwege mogelijke interacties en het risico op verhoogde bijwerkingen zoals sedatie of ademhalingsproblemen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 22 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Medicatie

Lees ook