Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Zijn mijn hallucinaties passend bij een korte psychose?

Vraag

Een tijd geleden na het zien van een indrukwekkende film en een keer na het zien van een bepaald persoon, ervaarde ik dat ik die persoon totaal werd, in lichaam en geest. Dit was vrij intens en werd in 30 seconden tot een minuut langzaam minder.

Dit ervaarde ik af en toe maar nu veelvoudig bij mijn genderproblematiek. Op willekeurige momenten gaat er een soort schakeling in me om en ineens voel ik dat mijn hele realiteit veranderd is, en dat ik het lichaam van een vrouw heb aangenomen. Het eerste wat ik dan doe is de botten in mijn gezicht aanraken, deze voelen echt veranderd. Het voelt als een levensechte hallucinatie.

Is dit een korte psychose?

Ik heb een geschiedenis van vrij zware psychische klachten maar wat ik met deze hallucinatie ervaar maakt me soms erg bang.

Antwoord

Beste D.,

Ik begrijp dat je genderproblematiek hebt, wat deze problematiek precies voor jou betekent weet ik natuurlijk niet maar ik neem aan dat jij je niet thuis voelt in het lichaam waarin je geboren bent. Dit thema speelt ook in de ervaring die je beschrijft: namelijk dat je plots een vrouwenlichaam hebt waarbij je dit ook waarneemt, voelt met je handen als je je gezicht aanraakt.

Nu is het zo dat we allemaal weleens een waarneming hebben die niet klopt, bijvoorbeeld je naam horen roepen of een aanraking voelen terwijl er niemand in de buurt is. Dat zijn hallucinaties.

Veel mensen ervaren soms hallucinaties zonder dat zij psychotisch zijn. We zijn daar gevoeliger voor als we net iets emotioneels hebben meegemaakt, bijvoorbeeld een verlies van een dierbare. Maar ook als je een film hebt gezien die je persoonlijk raakt kan je er gevoeliger voor zijn. En dat is wat je beschrijft. Heel menselijk dus en ook niet gelijk een voorteken dat je ieder moment in een overweldigende psychose kunt belanden waarbij je geheel het contact met de realiteit verliest. Maar het is wel begrijpelijk dat je er angstig van wordt omdat het natuurlijk een ongewone ervaring is die tegelijk gaat over iets waar jij mee worstelt.

Ook slaapgebrek en drugsgebruik kunnen mensen gevoeliger maken voor hallucinaties. Ik hoop dat ik je met deze uitleg heb kunnen geruststellen. Hallucinaties worden pas een probleem als je er somber of angstig van wordt. Je kan er echter mee om leren gaan. Ik denk wel dat het goed is dat je deze ervaringen deelt met je hulpverlener. Je kan daarmee voorkomen dat je er steeds angstiger van wordt, over gaat piekeren, slechter gaat slapen. Het is daarnaast belangrijk dat je steun krijgt ten aanzien van je genderproblematiek en daarin je weg gaat vinden. Ook contact met lotgenoten kunnen daarin enorm waardevol zijn. Zie: https://www.transgenderinfo.nl/praktisch/ontmoet-elkaar/landelijk/ of vraag advies aan je hulpverlener.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Clara Koek op 4 april 2022

Gerelateerd

Meer over

hallucinaties
Psychosegevoeligheid

Lees ook