Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik een aanloop naar psychose?

Vraag

Al dertig jaar kan ik niets meer onthouden wat ik lees, ik krijg mijn huis niet meer op orde, ik koop veel dingen dubbel, het is hier thuis net een mini albert heyn, ben door de vergeetachtigheid mijn baan kwijt geraakt in het onderwijs, heb orthopedagogiek mo-b gedaan, heb de diagnose complexe PTSS maar zou ik niet ook nog een aanloop tot een psychose kunnen hebben?

Mijn zus heeft dat ook, mijn vader had dat waarschijnlijk ook. 20 jaar geleden heb ik onderzoek laten doen naar dementie maar dat was het niet.

Veel hulpverleners vinden dat ik heel intelligent overkom maar dat stelt me niet gerust. Ik ben te chaotisch en ben zo ongelooflijk moe.

Heb geen last van hallucinaties.. Ik ben niet in staat om voor mezelf te zorgen vanwege de chaos. Dit is heel erg. Heb nu een afspraak met een ondersteuner van de huisarts. Ben bang voor medicijnen waar ik dik van wordt, heb er dan een gigantisch probleem bij. Ik slik al jaren venlafaxine.

Antwoord

Beste B,

PTSS kan gepaard gaan met cognitieve problemen.

Heb je op onze website de Cognitive Failure Questionnaire (CFQ) ingevuld?

Beste om die in te vullen en dat 1x per maand te blijven doen zodat je het beloop kunt volgen.

Het is soms mogelijk om een cognitieve training te krijgen bij de lokale geheugenpoli, dan leer je om beter om te gaan met je cognitieve problemen.

Ook mindfulness / meditatie kan helpen, evenals reguliere lichamelijke inspanning / sporten.

Ik denk niet dat het psychose is, gezien het feit dat je geen hallucinaties hebt of andere psychotische verschijnselen.

Alcohol kan een rol spelen – maar weet niet of je alcohol gebruikt?

Simvastatine kan heftige psychische bijwerkingen hebben – kan dat een rol spelen? Venlafaxine kan ook cognitieve problemen geven…

Hoop dat je hier iets aan hebt!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 66
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook