Main content

Vraag

Geachte heer Van Os,

Ik ben een vrouw van eind 50 en heb pas een jaar geleden de diagnose ‘bipolaire stoornis‘ gekregen vanwege een eerste manie.

Blij verrast was ik toen ik jullie site vond, ook omdat hier anders wordt gedacht dan in de reguliere ggz.

Hoe zou ik een professionele therapeut kunnen vinden die én jullie site onderschrijft en ook gespecialiseerd is in vrouwen rond de menopauze?

Misschien kun u mij op een spoor zetten?

Alvast veel dank.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag!

Sorry, dat is een lastige - in de praktijk ben je afhankelijk van de lokale grote ggz-instelling en valt er verder weinig te kiezen als het gaat om bipolaire stemmingsgevoeligheid. Als je buiten de regio gaat zullen andere grote ggz-instellingen je niet willen. Als je op zoek gaat naar een vrijgevestigde psychiater zul je merken dat de meesten bipolaire stoornis niet aannemen, want te crisisgevoelig etc.

Dus wat je het beste kunt doen waarschijnlijk is: jezelf empoweren om je eigen behandeling zoveel mogelijk vorm te geven, en je hulpverleners zelf aan te sturen.

Wat een hulpverlener te bieden heeft is geen rocket science, en het is vooral een kwestie van proberen welke medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen jou het beste passen.

Maar het uiteindelijke werk doe jij, niet de hulpverlener. Je zult erachter komen dat je met de juiste lifestyle en aanpassing de bipolariteit een stap voor kunt zijn. Vooral goede slaap, structuur en regelmaat zijn belangrijk.

De aspecten van de menopauze kunnen belangrijk zijn - maar het zijn de gynaecologen die de hormonale replacement therapy doen, niet de psychiaters.

Enfin, hope this helps, bottom line is dat je het meeste zelf kunt doen en dat je je hulpverleners goed moet aansturen!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 13 maart 2022
  • Deel deze pagina: