Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn de beste manieren om te herstellen na een gedwongen opname?

Vraag

Hallo Jim,

Mijn zusje is dit jaar gedwongen opgenomen geweest vanwege de crisissituatie waarin ze verkeerde door een psychose. Zij gebruikt nu medicatie en wordt behandeld door het VIP-team. Wij als familieleden bieden alle steun aan die we kunnen, maar we begrijpen van haar dat ze de gebeurtenissen nog niet heeft verwerkt/een plek heeft kunnen geven.

Daarom heb ik twee vragen:

1. Welke vormen van gesprekstherapie zijn het effectiefst om de gedwongen opname en de psychose te verwerken?
2. Wat kunnen wij als familieleden doen om mijn zusje te ondersteunen?

Alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord

Beste V.,

Dank voor je vraag en fijn dat jullie zo betrokken zijn!

Het is niet zo dat een bepaald soort gesprekstherapie effectief kan zijn – ik begrijp waar je vandaan komt, maar dat is wat te technisch-medisch gedacht.

Waar ze behoefte aan heeft is een omgeving – zoals een herstelacademie – waarin ze samen met ervaringsdeskundigen het gebeurde kan leren integreren. Vaak begint dit met een soort ‘verleiding’ om zichzelf weer te zien als iemand die meer is dan de diagnose, en om de psychose ook te zien als iets dat onderdeel is van de menselijke variatie en betekenis heeft. Mensen zijn vaak gedemoraliseerd na zo’n heftige opname met dwang en nadruk op ‘ziekte’ en symptoomreductie.

Herstelacademies hebben een ander principe onder de zorg. Het gaat bij hen niet zozeer om de ziekte en de symptoomreductie, maar om een leerproces (vandaar ‘herstelacademie’) van hoe je een zinvol bestaan gaat kunnen krijgen ondanks meer dan gemiddelde psychosegevoeligheid (die iedereen dus tot op zekere hoogte heeft).

Met andere woorden: dit gaat over helen, niet over evidence-based effectieve gesprekstherapie….

Hope this helps, veel info hierover op onze site!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook