Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe ga ik met mijn verbaal agressieve broer om?

Vraag

Ik heb een broer met een bipolaire stoornis die in periode van manisch zijn, agressief is en iedereen in zijn omgeving, die het dichtst bij hem staan, van zich afduwt door zijn agressieve gedrag. Als zus zijnde heb ik jaren lang klaar gestaan voor hem en heeft hij daar ook dankbaar gebruik van gemaakt, totdat ook ik het slachtoffer werd van zijn agressieve gedrag en hij mij heeft uit gemaakt voor alles wat je je ergste vijand nog niet toewenst…

Ik ben hier helemaal van slag van geraakt en zou heel graag een gesprek willen om duidelijk te krijgen wat voortaan de beste manier is om met mijn broer om te gaan zonder dat ik mijzelf teveel geweld aan doe. Kunt u mij iets of iemand adviseren?

Antwoord

Een manie is voor veel mensen in de directie omgeving van de patiënt een pijnlijke toestand, waarin door de patiënt veel gezegd en gedaan wordt dat later wordt betreurd. Verbale agressie is geen uitzondering. Je kunt een manische patiënt dan beter mijden, ook als het je broer is, zeker niet in discussie gaan, en zijn uitingen zien als een symptoom van deze ziekte. Achteraf, als de manie voorbij is, kan een gesprek wel zinvol zijn. Naastbetrokkenen komen dan nogal eens mee naar het spreekuur van de psychiater om e.e.a. na te bespreken. Dit is een bekend probleem.

Als je er met iemand over in gesprek wilt, kan dat ook met plusminus, de vereniging voor patiënten en naastbetrokkenen (www.plusminus.nl). Zij hebben ook een lotgenotenlijn die je kunt bellen. Zou ik zeker eens contact mee opnemen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54 jaar
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook