Main content

Vraag

Beste Tim,

Heeft u een psychose gehad? Zo ja, hoe bent u daarvan hersteld en wat heeft u met uw ervaringen gedaan?

Groeten,

J.

Antwoord

Beste J.,

Bedankt voor je vraag!

Ik heb inderdaad ervaringen gehad die men in de GGZ benoemt als een psychose! Het begin van mijn herstel begon niet bij het benoemen van de 'ziekte' maar mijn beleving proberen te begrijpen. Door uiting te geven aan wat ik had meegemaakt en m'n verhaal tastbaar te maken. Zonder schaamte, maar vanuit verwondering. Door de pijn en angst die daarbij kwamen te omarmen, en er proberen leer van te trekken.

Ik werd in eerste instantie gestabiliseerd met medicatie en een gedwongen opname, maar het echte herstel begon bij het vertrouwen in mijn beleving en de psychotische taal te ontcijferen. Vaak gaat een psychose gepaard met metaforen, waar boodschappen inzitten die niet letterlijk genomen moeten worden.

Een psychose is een uitspatting van onderdrukte energie, die moet eruit. Al is het hedendaagse systeem hier nog niet op gebouwd: de expressie aanwakkeren. Ik heb deze energie eruit gegooid met behulp van breathwork retreats. Waardoor ik mijn gevoeligheid heb weten te integreren.

Deze ervaringen zet ik nu in, als leidraad voor mezelf, maar ook als een geluid: dat het dus anders kan en dat herstel mogelijk is. Mijn ervaringen heb ik geuit in welke vorm dan ook, de lessen hieruit deel ik nu in verschillende lagen van de maatschappij.

Heb jezelf ook zoiets meegemaakt, hoe ga jij ermee om?

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en als je nog meer wilt weten hoor ik het graag!

Warme groet,

Tim Knoote


Logo biografie Tim Knoote

Tim Knoote is afgestudeerd als gezondheidszorg technoloog. Tim maakte drie psychoses door en is bij Howie the Harp opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Tim Knoote op 11 november 2020
  • Deel deze pagina: