Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe maak je een goed signaleringsplan als de signaleren telkens anders zijn?

Vraag

Ik ben bezig met het maken van een signaleringsplan met mijn hulpverlener. Mijn vraag is: hoe maak je een goed signaleringsplan als de vroege signaleren telkens anders zijn?

Zoals ik je heb verteld ben ik opgenomen geweest begin van dit jaar. Het herstel gaat goed. Ik kan me niks herinneren van de tijd dat ik erg ziek was. Misschien komen de herinneringen nog terug, dat weet ik niet. Maar ik weet van familie en andere mensen om me heen dat ik somber was voor die tijd en jaren geleden was ik bijvoorbeeld manisch toen ik in psychose raakte. Toen gaf ik veel geld uit aan bijvoorbeeld kleren. En afgelopen keer wilde ik de deur niet eens uit voor boodschappen.

Dat maakt het moeilijk om een signaleringsplan te maken, omdat je niet weet of en hoe het terug zou komen. Snap je?

Antwoord

Ja dat snap ik heel goed. Dan zou ik ze gewoon allemaal gebruiken.

Hoe merk je of anderen dat je somberder bent dan gemiddeld. Hoe kan je de omgeving hier naar vragen? Welke mensen willen je dit met regelmaat even teruggeven?

Hoe merk je of anderen dat je drukker bent dan gemiddeld. Hoe kan je de omgeving hier naar vragen? Welke mensen willen je dit met regelmaat even teruggeven?

Op beide vragen: welke combinatie van gedragingen passen bij dit gedrag? Eén factor zegt niks, maar een setje van afwijkende gedragingen wellicht wel.

Wat ga je dan doen als je dat van anderen terugkrijgt? zo'n setje aan factoren die mogelijk een waarschuwing zijn? Dit kan je voor de fasen 'oranje' en 'donker oranje' vast wel opstellen. Desnoods ga je alle betrokkenen een enquête laten invullen. :) Bij groen kan je vast wel aangeven hoe je in gewone doen bent, hoe ziet dat eruit? Denk aan slaappatroon, eetlust, dagelijkse activiteiten, contact met mensen.

Bij rood is het crisis en elke crisis is weer anders. Welke medicatie werkte destijds goed? Of het minst slecht? Wil je die dan weer of liever iets anders? Welke begin dosering? Hoe start je met medicatie desgewenst in oranje en hoe hoog je op in rood? Hoe bouw je daarna weer af? Waar wil je wel of niet zijn bij Rood, welke plek is goed en welke niet? Welke verantwoordelijkheden mogen /moeten anderen afpakken en welke wil je per se zelf behouden en kan dat ook? Wie let er op je thuis situatie? En je post? En je huisdieren?

Wie kan je vooraf al vragen om boodschappen te doen voor je? En wanneer zou dat weer samen kunnen? Wanneer durf je dat weer?

Nog een ander aspect: welke gebeurtenissen om jou heen kunnen zwaar wegen en je triggeren. Mocht zoiets weer gebeuren, wat heb je dan beter te regelen voor jezelf?

Tot slot, bij de WRAP maak je ook zo'n plan met dagelijkse tools om je goed te voelen. Daar zit ook een post crisisplan. Wat is er nodig na fase rood? Ook goed om aandacht aan te schenken.

Succes! En ga er vooral vanuit dat het je wél lukt om samen zo'n plan te maken. En of het helpt weet je nooit, je kan een autobotsing ook niet aan zien komen, je kan wel een gordel dragen.

Succes ermee! Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 12 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook