Main content

Vraag

Beste Jim,

Dit najaar heb ik een aantal maanden een psychose gehad. In mijn verwardheid heb ik dingen gedaan en gezegd waar ik me nu erg voor schaam, en waarover ik vaak in paniek raak omdat ik familie, kennissen en vrienden heb lastiggevallen en gekwetst.

Ik heb zoveel mogelijk mijn excuses aangeboden. Verder zou ik het liefst de verwarde inhoud van mijn psychose vergeten. Maar dat lukt me (nog) niet.

Wat is wijsheid? Proberen te vergeten en me richten op mijn herstel? En hoe doe ik dat? Of juist wel praten over wat ik in mijn hoofd allemaal dacht? Ik word nu begeleid door de GGZ met straks verdere behandeling.

Bedankt voor het beantwoorden.

Groet,

K.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor het schrijven. Dit is een moeilijke periode en het is voor iedereen verschillend, maar je zou het volgende in acht kunnen nemen:

  1. Je kunt je excuses natuurlijk altijd aanbieden en wat in een psychose gedaan en gezegd wordt is vaak disruptief, maar je mag als mens ook kunnen rekenen op begrip van de samenleving en respect voor diversiteit, inclusief psychische variatie zoals je bij psychose ziet. Als je een psychose hebt meegemaakt ben je een bijzonder mens, omdat je een bewustzijnsstaat hebt ervaren die ieder mens latent in zich heeft maar die bij jou tot volle expressie is gekomen. Ja, het gaat gepaard met veel leed en disruptie maar je bent nu ook een bijzonder mens, reden waarom in sommige samenlevingen mensen die een psychose hebben meegemaakt worden gezien als 'zieners'. Dus maak vooral excuses - omdat mensen psychose niet begrijpen en denken dat excuses op hun plaats zijn - maar weet ook dat een psychose meer is, en je nu ook een bijzonder mens bent dat de bewustzijnsstaat van de psychose kan navertellen. Psychosegevoeligheid is des mens, het zit in iedereen - we hebben jou dus nodig om het beter te begrijpen - ook al staan we er vaak niet voor open!
  2. Bij herstel hoort dat je de inhoud van de psychose leert zien als een metafoor van menselijke zorgen, angsten en preoccupaties. Onder de heftige expressie van de psychose zitten normale menselijke angsten en zorgen. Op die manier heeft psychose betekenis voor de persoon die het heeft ervaren. Je kunt de elementen van de psychose een plek geven in je levensverhaal, er verbanden mee zien, het proberen te begrijpen - hoe bizar ogenschijnlijk soms ook.
  3. De soort hulp die je nu nodig hebt hiermee is van een ervaringsdeskundige, iemand die het zelf heeft meegemaakt en zijn weg hierin heeft gevonden. GGZ-instellingen hebben tegenwoordig ervaringswerkers in dienst, je hebt ook steeds meer herstelacademies die helpen bij dit soort dilemma's. Afhankelijk van waar je woont kun je kijken wat er voorhanden is....

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 1 maart 2021
  • Deel deze pagina: