Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoelang kan borstvorming nog zichtbaar zijn na stoppen met medicatie?

Vraag

Mijn zoon van 21 jaar gebruikte een jaar risperidon 1 mg. Hij is 6 weken geleden gestopt met dit middel omdat het niet werkte voor hem.

Sinds een half jaar heeft hij borstvorming links. De huisarts zegt dat het door de medicatie komt.

Hoelang kan de borstvorming nog zichtbaar zijn na het stoppen met de medicatie?

Antwoord

Hey T.,

Het klinkt alsof je je terecht zorgen maakt over je zoon en de bijwerkingen van de medicatie die hij heeft gebruikt. Risperidon kan inderdaad soms leiden tot borstvorming, een bijwerking die gynaecomastie wordt genoemd. Dit komt door de invloed van het medicijn op de hormoonbalans in het lichaam.

Na het stoppen met risperidon kan het even duren voordat de hormoonbalans in het lichaam zich weer herstelt en de borstvorming afneemt. De tijd die dit nodig heeft kan variëren van persoon tot persoon. Bij sommige mensen verdwijnt de borstvorming geleidelijk in de weken of maanden na het stoppen met het medicijn, maar in andere gevallen kan het langer duren of is er medische interventie nodig om het probleem aan te pakken.

Als de borstvorming na een paar maanden nog steeds zichtbaar is of als je zoon er last van heeft, kan het een goed idee zijn om weer contact op te nemen met de huisarts. Soms kan een doorverwijzing naar een specialist, zoals een endocrinoloog, nodig zijn om te kijken naar mogelijke behandelingen of verdere stappen.

Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden en om ondersteuning te zoeken als je zoon zich hier ongemakkelijk bij voelt. Het kan ook helpen om openlijk te praten over de impact die dit heeft op zijn welzijn en zelfbeeld, en te kijken naar manieren om hem hierin te ondersteunen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 10 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
Risperidon

Lees ook