Hoelang kan een waangedachte in een psychose standhouden?
En verdwijnen deze gedachten en overtuigingen helemaal, of zal het altijd een gevoelig punt blijven?
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hoelang kan een waangedachte in een psychose standhouden?
En verdwijnen deze gedachten en overtuigingen helemaal, of zal het altijd een gevoelig punt blijven?
Beste A.,
Dank je wel voor je mooie en belangrijke vraag!
Hoelang kan zo’n waangedachte blijven hangen? Tja… dat hangt van veel dingen af. Soms is het een kwestie van uren of dagen, soms weken, en ja — bij sommige mensen blijft zo’n overtuiging jaren sluimeren op de achtergrond. Niet per se als een actieve gekte, maar meer als een soort hardnekkige gedachte die zich ergens in je systeem heeft vastgezet. Iets wat je rationeel misschien wel doorziet, maar emotioneel nog steeds voelt als: ja maar… wat als?
En verdwijnen ze ooit helemaal? Het eerlijke antwoord is — soms wel, soms niet. Sommige mensen herstellen volledig en kijken later met verbazing terug op wat ze toen dachten. Anderen houden een soort litteken over: een gevoelig punt, een trigger, een gedachte die bij stress toch weer even opkomt. Maar belangrijker dan of het helemaal verdwijnt, is hoe je je ertoe leert verhouden.
Want dat is de kunst: niet per se alles weg willen krijgen (dat lukt meestal niet), maar jezelf trainen in ermee kunnen zijn zonder erin mee te gaan. Dat je denkt: ah, daar is die gedachte weer. Ik zie je, maar ik ga niet met je mee.
En ja — daarin kan therapie helpen. Niet om je “geloof” weg te redeneren, maar om je innerlijk landschap te leren kennen. Lichaamsgerichte therapie, Voice Dialogue, ACT, en ook werken met betekenis en zingeving kunnen daar helpend in zijn. En liefst met een hulpverlener die jouw verhaal snapt en niet te snel roept: “dat is een waanidee hoor, moet je niet geloven!”
Want heel eerlijk: veel waangedachten zijn eigenlijk hele heftige metafoor-zinnen. Geconcentreerde gevoelens van onveiligheid, verlies van grip, existentiële verwarring… die zich uitdrukken in beelden of overtuigingen. Als je dáár komt — bij wat eronder zit — dán wordt het zachter. Niet omdat het per se verdwijnt, maar omdat het niet meer zo je leven overneemt.
Hope this helps,
Greetz Jim
Bespreek eventuele verandering van medicatie of andere aspecten van je behandeling altijd eerst met je voorschrijvende arts
Ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van de adviezen van de experts van PsychoseNet. Bedenk je dat de adviezen van experts altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Onze expert heeft je immers niet persoonlijk onderzocht.
Wil je met iemand chatten?
Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet?
Kijk hier voor informatie.
Lees deze toegankelijke boeken over Goede Zorg:
Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen?
Ben je op zoek naar informatie over Persoonlijk Herstel?
Ben je op zoek naar de JUISTE HULP?