Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoeveel komt men gemiddeld aan bij gebruik van aripiprazol?

Vraag

Hallo Jim,

Hoeveel komt men gemiddeld aan bij het slikken van aripiprazol?

Ik lees op internet berichten variërend van 0,9 kilo tot 5 à 6 kilo. Wat is juist?
En wat veroorzaakt eigenlijk de gewichtstoename bij het slikken van antipsychotica?

Ik ben in 1,5 jaar tijd 7 kilo aangekomen en wil het graag kwijtraken. Ik overweeg om via de huisarts naar een diëtist te gaan.

Hartelijke groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag – er is geen juist antwoord, helaas, want het is voor iedereen anders. Het hangt af van je eigen genetische en niet-genetische constitutie hoe aripiprazol je gewicht gaat beïnvloeden. Jij bent dus blijkbaar gevoelig voor het gewichtsverhogende effect van aripiprazol – en daar moet je rekening mee houden.

Het mechanisme van gewichtstoename is dat antipsychotica interfereren met je verzadigingsgevoel. Dus je merkt niet meer dat je genoeg hebt gegeten want je hebt nog steeds een hongerig gevoel. Mensen gaan dus meer eten en komen aan.

Het is dus zaak hier rekening mee te houden en niet meer alleen te varen op je hongergevoel, maar meer te varen op hoeveel je eet en dat goed monitoren en sturen, elke dag.

Een diëtist kan hier zeker bij helpen, zou ik doen!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 13 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Aripiprazol
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook