Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Komt hoofdpijn vaak voor bij een bipolaire stoornis?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Komt hoofdpijn vaak voor bij een bipolaire stoornis en wat is eraan te doen? En heeft u ervaring met DBS (Deep Brain Stimulation)?

Ik zal eerst mijn situatie in het kort schetsen, zodat u een beter beeld van mij krijgt: Vanaf mijn 15e ben ik depressief. Het ligt als een zwarte deken over mij heen. Ik zocht geen hulp bij de medische zorg, maar mijn toevlucht in het geloof. Dit heeft in 2014 geresulteerd in een psychose.

Daarna ben ik korte tijd opgenomen geweest in een GGZ-instelling en heb verschillende soorten medicatie uitgeprobeerd. Dit gaf onvoldoende effect. Het besluit is toen genomen om ECT te proberen. Dit heb ik 13 keer gekregen, maar ook dit heeft mij niet geholpen. Vervolgens kwam de diagnose: bipolaire stoornis. Hier heb ik mij nooit helemaal in herkend, aangezien ik alleen de depressieve kant ervaar. Die is voortdurend aanwezig en verdwijnt nooit. Manische periodes heb ik niet. Alleen tijdens mijn psychose waren sommige van mijn gedragingen manisch te noemen. Ook een second opinion kwam uit op dezelfde conclusie.

Ik ben nu ingesteld op quetiapine (300 mg). Dat houdt mij op de been. Ik kan mijn werk (fysiotherapie) vier dagen per week doen. Maar heb nog steeds geen levenslust. Verder word ik gekweld door hevige hoofdpijn. Deze hoofdpijn is er gedurende de gehele dag en belemmert mij in mijn sociale contacten en mijn hobby’s. Ik kan bijv. niet meer hardlopen, wat ik voorheen graag deed als uitlaatklep. De pijn bevindt zich altijd op dezelfde plek, in mijn achterhoofd.

Mijn hersenen komen moeizaam tot rust dus ik heb zeker het vermoeden dat de pijn in mijn achterhoofd te maken heeft met mijn hersenactiviteit. Tegen de hoofdpijn heb ik verschillende pijnstillers geprobeerd, maar niks verlicht de pijn. Ook heb ik behandelingen gehad bij een fysiotherapeut. Niks helpt. Nu ben ik inmiddels wanhopig aan het worden.

Komt dit vaker voor bij bipolaire patiënten en weet u misschien nog iets wat ik kan proberen? Ook zag ik in het programma “Dokters van morgen” een aflevering over hersenen. Hier zag ik een patiënt die van haar depressie was bevrijd dankzij DBS. Heeft u hier ervaring mee? Zitten hier veel risico’s aan?

Ik hoop dat u mij kunt helpen!

Antwoord

Beste X,

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht, en er is geen rechtstreeks verband met de bipolaire stemmingsstoornis.

Ook het koppelen van hoofdpijn aan ‘hersenactiviteit’ (als je bedoeld piekeren etc.) is dubieus. Als er een verband is in de tijd met dat je quetiapine neem, zou dat nog een bijwerkingen daarvan kunnen zijn (maar dat geldt eigenlijk voor alle lichamelijke klachten en alle medicijnen die je nieuw krijgt voorgeschreven). Anders zou ik dit toch los van elkaar zien en voor beide problemen (stemmingsstoornis en hoofdpijn) apart behandeling zoeken.

DBS wordt wel toegepast bij therapieresistente depressies, met bipolaire depressies is veel minder ervaring.

Deze website laat helaas niet toe om ‘op afstand’ een echt persoonlijk advies te geven bij dergelijke complexe problematiek.

Met vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Hoofdpijn

Lees ook