Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Is mijn hypomane ervaring vergelijkbaar met een psychose?

Vraag

Beste Dirk,

Onlangs had ik een bizarre ervaring waarbij ik ontregeld en ongepast humoristisch reageerde op dingen. Ook zag ik dingen die er niet waren, maar die ik wel ken uit andere situaties. Deze bui duurde twee dagen (hij nam al wel eerder af toen ik in mijn eigen vertrouwde omgeving was). Daarna was ik dagen bekaf en ook wel onder de indruk van wat er gebeurd was. Het werd hypomaan gedrag genoemd.

Nu maak ik me zorgen…

Is dit nu vergelijkbaar met psychotisch zijn? Ik wist overigens steeds wel dat het niet klopte wat ik deed en zag, maar kon het niet bijsturen.

Gaat dit vaker voorkomen in een volgende stressvolle periode? En hoe voorkom ik dat dan?

Ik hoor het graag.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Ongetwijfeld is er iets aan voorafgegaan, maar daar schrijf je niet over. Ik kan me voorstellen dat je van die ervaringen schrikt. Om te kunnen voorkomen, is het goed om te kijken wat de aanleiding was, en eventueel de oorzaak. Kennelijk nam het af toen je weer thuis was, dus in een rustiger omgeving. Wellicht is dat ook de sleutel, dat iets je overprikkelde en dat je gedrag met je op de loop ging.

Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk of dit nou wel of niet psychotisch was. Je hebt minder regie over je gedrag. Hypomaan betekent niet anders dan ontremd. Je kunt jezelf moeilijk afremmen in gedrag en denken en waarnemen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 17 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
hypomanie

Lees ook