Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik slik lithium, waarom kan ik niet meer huilen?

Vraag

Hallo Jim,

Mijn vraag is: ik slik lange tijd lithium, na een psychose is de spiegel van normaal 0,6 verhoogd. Na bijna een jaar is het nog steeds hoger: 0,8 en onlangs werd 0,93 gemeten. Ik merk zolang ik slik, dat ik niet kan huilen.

Nu merk ik na alles wat ik de afgelopen jaar heb ervaren toch de behoefte om te huilen, ik voel het licht opkomen, en dan verdwijnt het gevoel dat als een kaars die gedoofd wordt. Daarbij is mijn creativiteit 0 (bij 0,6 was dit meer). Ik ben niet depressief. Zeker ook niet manisch, nooit geweest. Deze twee manieren van uiten werken niet en zorgt voor frustratie, soms woede en verwerkingsblokkades (mijns inziens).

Hoort u dit vaker? Ik heb een aantal onbehandelde jeugdtrauma’s en zoek hiervoor hulp. Ik mediteer reeds 3 jaar bij een centrum. Is dit bekend?

Antwoord

Beste P,

Lithium heeft een emotioneel dempend effect hetgeen de ervaringen die je beschrijft goed zou kunnen verklaren.

Als de stemming niet het hoofdprobleem is – waarom dan lithium, zou je je kunnen afvragen?

En….als trauma’s de mogelijke oorzaak zijn, waarom dan niet daar meer naar kijken met psychotherapie?

En waarom het lithiumgehalte op 0.9 houden als je vroeger met 0.6 uit de voeten kon?

Misschien heeft het zin een keer hierover kritisch met je psychiater te discussiëren of een second opinion aan te vragen, in overleg met de huisarts…..

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Lithium
overige onderwerpen

Lees ook