Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke invloed heeft Haldol op de slaap?

Vraag

Ik heb ongeveer vier maanden Haldol gebruikt. Daarna afgebouwd en nu ben ik helemaal gestopt. Dat ging allemaal goed tot een week erna. Vanaf die tijd heb ik problemen met slapen. Ik val moeilijk in slaap.

Welke invloed heeft Haldol op de slaap?

Wat gebeurt er precies in je hersenen als je stopt of begint met Haldol?

 

Antwoord

Hey C.,

Wat jammer dat het zo loopt, je was lekker op weg!

Maar geen wanhoop, als dit bij de onttrekking van Haldol hoort (wat zeker kan), zal het binnen 2-4 weken hopelijk weer op de achtergrond zijn.

Wat er gebeurt is dat als je een medicament als Haldol neemt, er op cellulair niveau in het brein aanpassingen plaatsvinden (onder andere epigenetisch – maar zal je de details sparen, te ingewikkeld om hier even uit te leggen en we weten het ook niet helemaal precies!).

Als je stopt met de medicatie moet het brein zich weer in omgekeerde volgorde terug gaan aanpassen aan de situatie zonder Haldol.

Het resultaat van deze aanpassingen kan zijn dat er allerlei veranderingen optreden in de manier waarop hersencellen gewend zijn samen te werken in de aansturing van je lichaam en je reacties op de buitenwereld.

De slaap is vaak slachtoffer van deze aanpassingen – dus je moet hier de komende 2-4 weken rekening mee houden, helaas.

Wat helpt zijn de gebruikelijke dingen: overdag veel bewegen/sporten, yoga-meditatie, gezond eten, geen alcohol, geen drugs, sociale contacten, dingen doen overdag…

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 3 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook