Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is een psychotische episode door het afbouwen van antipsychotica heftiger?

Vraag

Beste Jim,

Is een psychotische episode door het afbouwen van antipsychotica heftiger en gebeurt het ook plotseling? Of wordt het gewoon net als mijn eerste psychotische episode? Ik gebruikte daarvoor geen antipsychotica dus.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste H,

Dank voor je vraag!

Is moeilijk precies te beantwoorden, maar in zijn algemeenheid kan gesteld worden dat bij een en dezelfde persoon het begin en het beloop van psychotische episoden op elkaar zullen lijken, wat de oorzaak van de episode ook mag zijn (inclusief vanwege stoppen met medicatie).

Dus de verwachting is dat als je een episode krijgt door stoppen, dit zal lijken op een eerdere episode.

Maar helemaal zeker is dit niet – er is ook variatie van episode tot episode: de ene keer ernstiger of met meer depressie of met meer manie of met meer paranoia, etc etc dan de keer daarvoor.

Hope this helps, veel succes in ieder geval!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook