Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Is slapen met quetiapine verstandig?

Vraag

Voor de nachtrust neem ik Zolpidemtartraat 10 mg in – maar door een werk situatie heb ik een burnout opgelopen. Nu heeft de huisarts Quetiapine 25 mg voorgeschreven maar gezien de bijwerkingen en de toepassing en de verslavende factor zie ik dit niet zitten.

Wat is u ervaring daar mee?

Antwoord

Dit is off-label voorschrijven, quetiapine is niet geregistreerd als slaapmiddel. Het is een neurolepticum, in de oude literatuur werden deze middelen ‘major tranquilizers’ genoemd (sterke rustgevers).

Quetiapine heeft sederende (moe makend) eigenschappen en wordt daarom steeds vaker voorgeschreven bij slaapproblemen. De gedachte bestaat dat het minder verslavend zou zijn dan de hypnotica/benzodiazepinen (zoals zolpidem), de vraag is in hoeverre dat klopt. Geen goed onderzoek naar gedaan volgens mij. Ga ook lezen op internet over maatregelen die je zelf kunt nemen bij slaapproblemen.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
Quetiapine
slaapproblemen

Lees ook