Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is verhoging van sertraline zinvol in mijn geval?

Vraag

Ik heb twee jaar sertraline 50 mg gebruikt. Toen ik een maand geleden corona kreeg leek de sertraline niet meer te werken. Ik raakte volledig in paniek en was de hele dag angstig. Ook kan ik inmiddels nergens meer van genieten.

De sertraline is verhoogd naar 100 mg, dit neem ik nu vier weken maar het lijkt nog weinig te doen. De psychiater zegt dat ik moet ophogen naar 150 mg, maar de huisarts zegt dat ik moet afbouwen en over moet gaan op paroxetine.

Wat is wijsheid?

Antwoord

Beste F.,

In het algemeen is het wijsheid om bij het toepassen van medicatie die nog onvoldoende werkzaam is eerst de maximale dosis te proberen (als je dat verdraagt), dat maximaal vier weken te doen en als het dan niet werkt de medicatie af te bouwen en een ander middel te proberen.

Of dat in jouw geval paroxetine zou zijn kan ik niet beoordelen. Er zijn behandelrichtlijnen voor depressie en angststoornissen waarin de beste volgorde van middelen staat.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook