Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Zijn kalmeringstabletten aan te bevelen bij rebound?

Vraag

Ik ben gestopt met aripiprazol in depotvorm zonder taperingstrips. Nu ben ik bang voor rebound. Een andere psychiater vertelde dat ik het beste kalmeringstabletten kan gebruiken bij rebound.

Wat raadt u mij aan?

Antwoord

Dag J.,

Bij een depot is de kans op ontwenningsverschijnselen en rebound veel kleiner dan bij dagelijkse tabletten. Dat komt omdat een depot sowieso 2-4 weken (afhankelijk van om de hoeveel weken je je depot kreeg) geleidelijk minder wordt in je lijf (ongeveer zoals taperingstrips dus eigenlijk). Daarbij vermoeden wij dat de helft van de mensen last krijgt van ontwenningsverschijnselen en / of rebound, maar de andere helft niet. Met andere woorden: het zou heel goed kunnen zijn dat jij nergens last van gaat krijgen!

Maak vooral gebruik van je signaleringsplan en houd je klachten bij. Mochten er vroege signalen zijn van dat het niet goed met je gaat, dan kun je alsnog zo nodig (nooit vast!) slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken.

Hoop dat dit antwoord je verder helpt.

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 2 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antipsychotica
Medicatie

Lees ook