Main content

Vraag

Dag Remke,

In de herfst van mijn leven ging plotsklaps alles mis, echtscheiding en overlijden vader. Zelf geen kinderen/broer/zussen. Beperkt netwerk. Toch na een werkzaam leven in de knoei gekomen. Twee jaar ervoor een schildklier TSH waarde van 4.5. De T4 was voldoende.

Vraag: In hoeverre heeft de vernoemde schildklier waarde invloed gehad op het latere (twee jaar) in elkaar klappen en rand psychotische verschijnselen gediagnostiseerd door psychiater en depressie.

Antwoord

Dag M,

Goede vraag! 'Mijn TSH (schildklier stimulerend hormoon) is te laag, maar ik heb genoeg T4 (schildklier hormoon) in mijn bloed, kan dat toch invloed hebben op mijn stemming of zelfs een psychose veroorzaken?'

Wij noemen dit een subklinische hypothyroidie, dat wil zeggen dat de schildklier net goed genoeg werkt, maar wel heel hard aan de slag moet, en ja, dat kan stemmingsklachten mede-veroorzaken voor wie daar gevoelig voor is. Als je dan ook nog eens gevoelig bent voor psychose, en er gebeuren allerlei ellendige dingen in je leven, en je wordt ouder, ja, dan kun je op een gegeven ogenblik ook (rand) psychotisch worden. Het is eigenlijk alles bij elkaar.

Een net goed genoeg werkende schildklier kun je niet met medicijnen behandelen.

Heel veel sterkte! Vriendelijke groeten, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: