Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ruim twee weken geleden heb ik geprobeerd te stoppen met mijn antidepressivum, amitriptyline, van 10 mg naar nul. Door de aanhoudende onttrekkingsverschijnselen ben ik vier dagen geleden weer begonnen met 10 mg. De klachten die ik had zijn nog niet verminderd.

Kan dit een aanwijzing zijn dat de klachten hier niet vandaan komen?

Of moet ik geduldiger zijn en kunnen de klachten binnenkort nog weggaan?

Hoelang kan het duren dat mijn lichaam weer gewend is aan de amitriptyline?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste W.,

Je stelt belangrijke en goede vragen, die echter lastig te beantwoorden zijn. Iedereen reageert nu eenmaal anders op medicatieveranderingen en daarom is het niet mogelijk om precies te kunnen zeggen wat voor jou het best zal werken om iets aan je huidige klachten te doen.

Als de klachten die je beschrijft pas begonnen zijn nadat je vanaf 10 mg met je amitriptyline bent gestopt, dan is het zeer waarschijnlijk dat die klachten onttrekkingsverschijnselen zijn. En dan mag worden verwacht dat je klachten, als je nog langer op 10 mg blijft, uiteindelijk weer zullen verdwijnen. Als je het geduld daarvoor kunt opbrengen. Je kunt dan het beste op die 10 mg blijven tot je je weer sterk en goed genoeg voelt om opnieuw te gaan afbouwen. Alleen moet je dat geleidelijk en volgens een verantwoord afbouwschema gaan doen. Als je behandelaar je hiervoor dan taperingstrips wil voorschrijven dan kan hij of zij je daarbij ook heel goed begeleiden.

Maar het zou, zoals je zelf al aangeeft, ook nog kunnen dat er misschien nog een andere oorzaak is voor de klachten die je nu hebt. Zoiets valt nooit helemaal uit te sluiten. In dat geval zul je samen met je behandelaar op zoek moeten gaan naar een goede manier om daar iets aan te doen. Of dosisverhoging een oplossing zal brengen betwijfel ik, zeker als je eerder bij 10 mg amitriptyline nog geen klachten had.

Meer over hoe verantwoord afbouwen moet gaan kun je rustig nalezen in de tips voor afbouwen van medicatie.

Zoals je ziet heb ik helaas geen pasklare oplossing voor je. Die oplossing moet je samen met je behandelaar proberen te vinden. Ik hoop dat dit antwoord daarbij een beetje helpt om van je klachten af te komen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 12 april 2022
  • Deel deze pagina: