Main content

Vraag

Beste Peter,

In mei 2020 ben ik uitgevallen als gevolg van een zware burn-out. Ik ben na verschillende medicijnen gestart met citalopram 15 mg. Afgelopen februari voelde ik me een stuk beter en is de dosis verlaagd naar 10 mg. Enkele weken later kreeg ik klachten van angst en onrust.

Een week geleden ben ik weer gaan ophogen. Momenteel voel ik me heel depressief en ben ik de hele dag angstig.

Kan dit komen door de afbouw en weer opbouw, of is het een terugval?

Vorige week heb ik ook nog corona gehad dus het is wel een heleboel bij elkaar.

Hoelang duren de bijwerkingen? Ik kan me het van de start niet herinneren. Ik heb onder andere last van zweten, gespannen spieren en onrust door mijn hele lijf.

Binnenkort start ik weer met therapie.

Bedankt alvast voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Je schrijft me dat je de dosis van je citalopram hebt verlaagd van 15 naar 10 mg en dat je een paar weken later wat onrust begon te voelen. Een week geleden ben je de dosis gaan verhogen en nu voel je je heel depressief, zo erg dat je de hele dag bang bent. En je hebt vorige week ook nog corona gehad. En nu is je vraag of dit door het verlagen en daarna het weer ophogen van de dosis kan komen of dat je te maken hebt met een terugval.

Ik kan die vraag helaas niet beantwoorden. Er lopen daarvoor te veel dingen door elkaar en op al die dingen kunnen verschillende mensen heel verschillend reageren. Dat geldt ook voor hoelang bepaalde klachten kunnen duren en hoeveel last iemand daarvan kan hebben.

Het beste advies dat ik je kan geven is om bij zowel dosisverhoging als dosisverlaging niet te snel te gaan, en om daarbij goed op te letten. Hoe dat bij afbouwen werkt kun je nalezen in de tips voor afbouw van medicatie. Verder lijkt het me heel verstandig om te gaan doen wat je zelf al aangeeft: om in therapie te gaan. Ik hoop dat dat je zal helpen.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen. Ik hoop voor jou dat die er samen met jou voor kan zorgen dat je huidige klachten zo snel mogelijk minder worden.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 15 maart 2022
  • Deel deze pagina: