Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb Sipralexa 10 mg voorgeschreven gekregen voor mijn depressie, maar omdat mijn emoties enorm afgevlakt waren hebben ze mijn dosis verlaagd naar 5 mg.

Nu voel ik me weer neerslachtig en angstig en heb ik weer enorm veel huilbuien. Ik neem nu ongeveer een week 5 mg.

Zijn dit ontwenningsverschijnselen en gaat dit beter worden?

Bedankt!

Antwoord

Beste V.,

Emotionele vlakheid is inderdaad een bekende bijwerking van antidepressiva, en wordt vooral hinderlijk als de depressie is opgeklaard. Neerslachtigheid en angst zijn overigens niet de meest typerende onttrekkingsverschijnselen van escitalopram, en kunnen ook duiden op het terugkeren van de klachten waar je het voor neemt.

Je kunt om te beginnen de proef op de som nemen en weer 10 mg gaan gebruiken. Eventueel kun je dan na enige tijd nog eens met taperingstrips proberen of een heel geleidelijke afbouw beter gaat.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 maart 2022
  • Deel deze pagina: