Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Krijgt mijn zoon teveel antipsychotica?

Vraag

Wij vrezen dat onze zoon een te hoge dosis medicatie krijgt in het ziekenhuis : 3×7,5 mg Zyprexa PLUS depo Zyphadera 405 mg om de 2 weken PLUS 300 mg Seroquel s’avonds. Onze zoon mocht dit niet weigeren, ze deden hem in de isoleer van donderdagavond tot maandagavond om dit op te starten, na een moeilijke dag, en wij konden niets doen. En nu mag hij niet klagen over nevenwerkingen en mag hij geen medicatie weigeren.

Dit is toch niet wettelijk ? En is dit een overdosis ? En is dit niet gevaarlijk op de lange duur ?

Onze zoon is zeker toerekeningsvatbaar, en was op dat moment vrijwillig in het ziekenhuis. De dokter heeft toen bovendien ook nog de collocatie aangevraagd, omdat hij voordien geweigerd had, 30 mg Zyprexa oraal te nemen. 15 a 20 mg wou hij wel nemen en nam hij ook, samen met 300 mg Seroquel.

Antwoord

Beste M,

Ja, je zoon krijgt absoluut een overdosis aan antipsychotica.

Normaal is zypadhera 405mg om de vier weken voldoende. Nu krijgt hij dat om de twee weken en daarbij nog eens de hoge dosis van 20mg olanzapine per dag + daar bovenop nog eens 300mg seroquel. Dit is irrationeel en gevaarlijk voorschrijfgedrag en klachtenswaardig.

Ik zou psychiater vragen wat de argumentatie is onder deze gevaarlijk hoge dosering - misschien is er bijvoorbeeld sprake van een verhoogde afbraak van geneesmiddelen die sommige mensen hebben.

Indien het antwoord je niet overtuigd is het zaak er een andere psychiater bij te vragen voor een urgente second opinion. Je mag hem ook deze mail laten zien.

Een waarschijnlijke oorzaak van de hoge dosis is gebrek aan maatwerk voor de combinatie ASS en psychose. Het is bekend dat mensen met deze combinatie niet de goede behandeling krijgen, vooral dat er te weinig rekening wordt gehouden met de ASS die de behandeling compliceert.

Sterkte!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook