Main content

Vraag

Ik ben vandaag voor het 2e (intake-) gesprek bij een psychiater geweest. Vandaag vertelde hij me, dat ik schizofrenie heb , of eigenlijk : een beetje schizofrenie (zo noemde hij ’t letterlijk!). Hij heeft meteen de medicatie (Seroquel red.) verhoogd van 600mg naar 900mg en vertelde me dat ik de volgende keer waarschijnlijk naar 1200 of zelfs 1400 zal moeten gaan.

Mijn vraag is nu: Hoe kan hij deze diagnose stellen zonder bv. onderzoeken te hebben gedaan. (We hebben min of meer een kennismakingsgesprek / intake gehad).

  • En ten tweede: Kun je überhaupt “een beetje schizofrenie ” hebben?
  • En ten derde : Voor dat ” beetje schizofrenie ” lijken de doseringen antipsychotica die hij mij (wil) voorschrijven mijn inziens nogal aan de hoge kant , of ligt dat aan mij?

Antwoord

Ik gebruik het label schizofrenie niet meer, en zeker niet een beetje schizofrenie. Er valt weinig te 'onderzoeken', er valt alleen maar te luisteren. Het label schizofrenie wordt op grond van je verhaal, wat je vertelt over je ervaringen, en wat anderen over jou vertellen gesteld. De website schizofreniebestaatniet.nl hebben we juist opgezet omdat we het belangrijk vinden dat er naar de betekenis van de verhalen en ervaringen van mensen wordt geluisterd.

Het voortdurend ophogen van medicatie/antipsychotica lijkt wel een sport te worden. Op grond van onderzoek is er weinig reden voor. Als je psychose wil 'bestrijden' dan is er een optimale dosering waarbij 75% van de dopaminereceptoren worden bezet.

Persoonlijk wil ik de psychose niet 'bestrijden' maar begrijpen. Soms echter is iemand onbereikbaar en volkomen afgesloten van de buitenwereld en heeft medicatie wel degelijk zin. Het is altijd zoeken - samen - naar wat optimaal is.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: