Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is er bekend over effecten van langetermijngebruik antidepressiva?

Vraag

Beste Jim,

Ik gebruik ongeveer 35 jaar verschillende soorten antidepressiva. Ik heb al van alles geprobeerd en escitalopram werkt nu het beste, alhoewel de depressie niet weg is.

Vroeger was het idee dat ik een stofje in mijn hersenen miste. Nu lees ik dat zo lang slikken misschien wel leidt tot dementie of andere hersenaandoeningen, en daar zit ik niet op te wachten.

Is er al onderzoek verricht naar het langetermijngebruik van deze medicatie?

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Vriendelijke groet,

I.

Antwoord

Beste I.,

Er is inderdaad onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van antidepressiva, maar het onderwerp blijft complex en soms controversieel. Hier zijn enkele belangrijke punten uit recent onderzoek:

Depressie zelf kan leiden tot veranderingen in de hersenen, zoals verminderd volume van bepaalde gebieden. Antidepressiva kunnen sommige van deze veranderingen tegengaan.

Sommige studies suggereren dat langdurig gebruik van antidepressiva zoals SSRI’s (waaronder escitalopram) gepaard kan gaan met cognitieve bijwerkingen, zoals geheugenproblemen en verminderde aandacht. Echter, dit varieert sterk tussen individuen en de specifieke medicatie.

Er is enig bewijs dat langdurig gebruik van antidepressiva kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op dementie, maar de resultaten zijn niet eenduidig. Het is moeilijk om oorzaak en gevolg te onderscheiden, omdat depressie zelf ook een risicofactor is voor dementie.

Het is belangrijk om de voordelen van de medicatie tegen de mogelijke risico’s af te wegen. Voor veel mensen wegen de voordelen van symptomatische verlichting zwaarder dan de mogelijke langetermijnrisico’s.

Overweeg andere behandelingsopties zoals psychotherapie, cognitieve therapie, mindfulness, en levensstijlveranderingen (zoals dieet en lichaamsbeweging) die ook kunnen helpen bij depressie zonder de risico’s van medicatie.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 20 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook