Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is levenslange behandeling nodig bij psychose?

Vraag

Heeft iemand die psychosen heeft gehad levenslang behandeling en medicijnen nodig?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag.

Een psychose betekent niet automatisch levenslang medicatie nemen.

Ten eerste doet de medicatie bij ongeveer 30% van de mensen weinig tot niets - dus bij deze mensen heeft het weinig zin om medicatie te geven.

Ten tweede is het belangrijk om proberen de medicatie af te bouwen na ongeveer 6-12 maanden na de eerste episode. Het hangt natuurlijk af van de omstandigheden, maar meestal is dit wel gewenst om te proberen.

Als het niet lukt, proberen de meeste mensen later nog een keer of het zonder medicatie kan.

Het probleem is dat de ggz nog niet goed is ingericht om mensen te helpen proberen of ze zonder medicatie verder kunnen.

Als mensen proberen af te bouwen en ze raken weer psychotisch wordt dat meestal uitgelegd als dat ze medicatie nodig hebben, maar niet zelden is een terugval in zo'n geval te wijten aan de zogenaamde rebound (breinveranderingen door de medicatie die tot een terugval kunnen leiden als er te snel wordt afgebouwd).

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 23 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook