Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Ik lijd erg onder angst en depressie, waar vind ik nu hulp?

Vraag

Ik heb heel veel last van verschillende angsten en angstaanvallen en voel me depressief. Ik slik veel oxazepam en ook mirtazapine. De oxazepam werkt nauwelijks.

Ik sta op een wachtlijst voor therapie bij een psycholoog. De wachttijd is zeker 16 weken.

Ik heb nu hulp nodig, het is geen leven zo.

Wat kan ik doen?

Antwoord

Beste A.,

Wat goed dat je niet blijft afwachten met die ellendig lange wachtlijst, en nu contact opneemt met het eSpreekuur.

Het meest praktische wat ik je kan antwoorden, is dat wij een chat hebben waar je anoniem je hart kunt luchten en van gedachten kunt wisselen met iemand die met je mee kan denken en er graag voor je is.

Een snelle oplossing is waarschijnlijk niet makkelijk te vinden, maar verbinding zoeken met mensen die met je mee kunnen leven en mogelijk advies kunnen geven kan het begin zijn van een kentering. Het is vooral belangrijk denk ik, dat je je niet onnodig veel gaat identificeren met diagnoses zoals depressie of angststoornis.

Je zegt dat je last hebt van verschillende angsten en angstaanvallen. Dat kan, zoals je hebt gemerkt, heel beklemmend zijn. Het is goed om snel met iemand in gesprek te gaan om iets te vinden wat je wat houvast kan geven op momenten dat je er middenin dreigt te komen. Je klachten zijn natuurlijk serieus en je hebt er veel last van, maar je bent veel meer dan een diagnose. En zoals je schrijft biedt medicatie niet altijd uitkomst.

Erg belangrijk is dat je iets vindt dat symbool voor jou staat voor kracht en vertrouwen. Iets dat als tegenwicht kan dienen bij de zware energie van somberheid en angst. Hierover snel contact zoeken met iemand kan je verder helpen. Zeker als iemand jou serieus neemt en tijd voor je neemt, en je niet te lang hoeft te wachten zoals momenteel het geval is bij de psycholoog.

Als je naar de website van PsychoseNet gaat krijg je vanzelf een melding van de mogelijkheid voor de chat, die over het algemeen heel goed bereikbaar is.

Als je liever niet via de computer werkt kun je ook altijd nog een beroep doen op de luisterlijn waar mensen voor je klaar staan.

Heel veel succes en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Timo van Kempen op 5 april 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Depressie

Lees ook