Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan lithiumgebruik het cognitief vermogen negatief beïnvloeden?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Kan het gebruik van lithium een negatief effect hebben op het cognitief vermogen?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste H.,

Hier is best wel veel onderzoek naar gedaan. Daarbij het echter niet zo eenvoudig is om de (vaak subtiele) cognitieve klachten die veel voorkomen bij stemmingsstoornissen (zelfs als je niet meer in een depressieve of manische episode zit) te onderscheiden van mogelijke (en dan even subtiele) cognitieve bijeffecten van lithium. Bovendien zijn er altijd grote verschillen tussen mensen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat lithium bij therapeutische spiegels lichte cognitieve bijeffecten kan hebben, zoals een gevoel van mentale vertraging, en iets meer moeite hebben met het herinneren van woorden of het op woorden komen. Voorzichtig verlagen van de dosis kan eventuele bijwerkingen verminderen.

Cognitieve bijwerkingen van lithium zijn niet blijvend. Overigens wordt lithium beschouwd als een ‘neuroprotectieve’ stof, die helpt om beschadigde zenuwcellen te repareren. Het wordt daarom tegenwoordig ook wel getest bij bijvoorbeeld beginnende dementie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Lithium
Medicatie

Lees ook