Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Maakt de ggz mij zieker?

Vraag

Beste Jim,

Door allerlei omstandigheden en emotionele verwaarlozing gaat het zeer slecht met mij. Na 23 jaar ggz weten ze daar nog steeds niet wat ik nodig heb. Naast psychische klachten heb ik ook veel lichamelijke klachten zoals oorsuizen, nek- en schouderpijn….

Ik zit nu vast in een staat van boosheid naar de ggz toe en kom niet uit de problemen. Ik ben niet in staat een herstelacademie te bezoeken. Ik glijd af naar negatieve emoties en ervaar heel veel stress.

In 2016 schreef ik de blog ‘Hotel California – de onmogelijke overstap naar een andere GGZ-instelling‘ voor PsychoseNet, en het geldt nog steeds.

Maakt de ggz mij zieker?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Heel naar voor je! Dat 2016 nog steeds actueel is….. Het klinkt alsof je in een vicieuze cirkel zit van boosheid, afhankelijkheid en onmacht. Zou dat kunnen? Herken je daar iets van?

Hoe kom je daaruit?

Ik denk dat je weer helemaal terug moet naar het begin, en het rijtje af moet werken wat nodig is om uit de vicieuze cirkel te komen. Dit kan een harde confrontatie opleveren met jezelf, maar kan ook energie geven.

Denk aan dingen als:

Informeer jezelf: probeer een beter inzicht te krijgen in alle aspecten van je klachten en aandoening en de beschikbare behandelingsmogelijkheden. Zoek informatie bij betrouwbare bronnen, zoals academische instellingen en medische tijdschriften.

Stel doelen: stel vast wat je wilt bereiken en welke stappen je moet nemen om daar te komen. Maak een plan en werk naar je doelen toe, ook al zijn het in het begin maar kleine doelen. Kleine stapjes zijn belangrijk en betekenen veel!

Bouw een ondersteunend netwerk op: omring jezelf met mensen die positief en ondersteunend zijn. Dit kunnen vrienden, familie, steungroepen of zelfs een professional zijn.

Ontwikkel vaardigheden om ermee om te gaan: leer strategieën om stress en angst te beheersen, zoals diepe ademhalingsoefeningen, mindfulness, en lichaamsbeweging.

Beoefen zelfzorg: zorg bewust voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid door een goed dieet te volgen, voldoende te slapen en activiteiten te ondernemen waar je van geniet.

Empower jezelf: probeer de controle over je leven te nemen door beslissingen te nemen, grenzen te stellen en voor jezelf op te komen.

Ja ik weet het – dit heb je waarschijnlijk eerder gehoord, maar soms kun je toch weer wegglijden in iets waardoor het allemaal weer actueel wordt….

Dus als de ggz je zieker maakt, dan is het door de vicieuze cirkel van afhankelijkheid, onmacht en gebrek aan empowerment waar je in terecht kan komen….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 6 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Hulp & Herstel
zorg

Lees ook