Main content

Vraag

Mag ik zyprexa blijven nemen tegen extreme insomnia; 2 a 3 nachten telkens niet slapen? De benzodiazepines helpen niet (gewenning).

Antwoord

Of jij het wel of niet 'mag' blijven nemen kan ik niet zeggen in een online spreekuur. Het is jouw beslissing.

Wel kan ik zeggen dat 7.5mg in het algemeen een veilige dosis is om ook voor langere tijd te nemen - als je tenminste geen lichamelijke contra-indicaties hebt of een andere medicatie neemt die niet goed samengaat met zyprexa.

Ook kan ik zeggen dat het aanbeveling dient om regelmatig het gebruik van zyprexa, ook als je het gebruikt als slaapmiddel, te evalueren met je arts. Dit in verband met bijwerkingen die op kunnen treden zoals gewichtstoename, suikerziekte en andere bijwerkingen.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Jim van Os op 10 juli 2019
  • Deel deze pagina: