Main content

Vraag

In 2018 heb ik een korte psychose gehad. In 2019 een nieuwe psychose na het meemaken van fysiek geweld.

Ik heb een Rechterlijke Machtiging gekregen omdat ik medicatie weigerde. Ik ben toen opgenomen.

Nu gaat het goed, en ik heb mijn risperidon al van 4 mg naar 2 mg afgebouwd.

Ik woon begeleid en heb al twee jaar geen psychotische klachten gehad. Ik wil verder afbouwen maar dit mag niet van mijn behandelaar. Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste H.,

Het is belangrijk dat je weet waarom je behandelaar de medicatie niet verder wil verlagen. En dat je behandelaar goed weet waarom jij de medicatie wel graag wilt afbouwen. Dan kunnen jullie samen het gesprek beter voeren over voordelen en nadelen van medicatie voor jou, en de risico's van afbouwen inschatten.

Als je bij je wens blijft om verder af te bouwen dan mag dat, tenzij je verplicht behandeld wordt met de medicijnen. Dat kan alleen als je een zorgmachtiging hebt. Voordat je gaat afbouwen is het belangrijk om met je woonbegeleiders en behandelaars een signaleringsplan te maken: hoe zijn voortekenen te herkennen dat het niet goed met je gaat, en wie moet dan wat doen? Ook is het verstandig om heel langzaam af te bouwen, omdat je al langere tijd deze medicijnen gebruikt. Je hersenen moeten eraan wennen als je minder medicijnen hebt. Neem er een paar maanden voor.

Hier kan je meer informatie lezen over veilig afbouwen van antipsychotica:

https://www.psychosenet.nl/publications/afbouwgids-hamlett-studie/

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groet,

Wim


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 15 november 2021
  • Deel deze pagina: