Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom wordt methylfenidaat niet standaard gecombineerd met antipsychotica?

Vraag

Na ruim 30 jaar slikken van allerlei antipsychotica vanwege vatbaarheid voor psychose, was ik erop uitgekomen dat een bepaalde dosis aripiprazol voor mij het beste werkte. Nu heb ik met medewerking van mijn huisarts sinds een half jaar dagelijks methylfenidaat toegevoegd, en mijn dagelijkse dosis aripiprazol wat kunnen verlagen.

Deze combinatie helpt aanzienlijk voor het verminderen van de akelige bijwerkingen van de antipsychotica, zoals het gevoel opgesloten te zijn en het vertraagde denken en bewegen.

Waarom wordt methylfenidaat niet standaard gecombineerd met antipsychotica, aangezien het een enorme verbetering in kwaliteit van leven zou kunnen opleveren voor velen?

Antwoord

Beste T.,

Dank voor je bericht!

Het lastige is het woord “standaard”.

Het is namelijk met de pillen in de psychiatrie zo dat het voor iedereen verschillend is. Wat voor de een heel goed werkt is voor de ander een nachtmerrie.

Met andere woorden: het is fantastisch dat je in een persoonlijke zoektocht terecht bent gekomen bij iets dat voor jou werkt. Het lastige echter is dat je niet kunt stellen dat alle andere mensen in vergelijkbare omstandigheden ook zo zullen reageren.

Wat wel belangrijk is in je verhaal, denk ik, is dat iedereen moet kunnen experimenteren om te kijken wat voor hem/haar het beste werkt. Anders kom je er natuurlijk ook niet.

Dank dus voor delen en je suggestie!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 20 november 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook